Kaynağında dönüşüm teknolojileri ile atıkları katma değerli ürünlere dönüştüren BIOFET Rusya’nın Sochi kentinde Asia Expo Uluslararası Tarım Kongresi’nde özel oturum panelisti olarak yer aldı. Panelde konuşan BIOFET Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet KITIR özellikle denizcilik faaliyetleri neticesinde ortaya çıkan atıkların geri kazanımı ile son gelişmeleri izleyenlerle paylaştı. 4 gün süren kongrede ülkeler arası tarımsal iş birlikleri ve B2B ticaret fırsatları ele alındı. Kongreden notları aşağıda bulabilirsiniz:
Değişen dünyada tarımsal dinamikler
Dünya üzerinde yaşanan olaylar ve değişim dalgaları yer yer tarımsal arz sorunlarını beraberinde getiriyor. Kriz dönemlerinde dahi dünyanın tarımsal arzının kesintiye uğramaması ve ihtiyaç duyulan coğrafyalara tarım ürünlerinin ulaştırılması çok önemli. Bu sorunların çözümü için hızlı aksiyon alınabilmesi ancak kuvvetli bir iletişim mekanizması ve zihin açıklığı ile mümkün olabiliyor.
Yerel arzı sağlamak
Yaşanan hammadde dalgalanmaları ve lojistik sorunları bazen bazı kaynakların ulaşmasını geciktiriyor veya engelliyor. Gübre sektörü de bu sorunlardan en çok nasibini alanlar arasında. Fiyat istikrarsızlıkları çiftçilerin gübresiz sezon geçirmelerine neden olabiliyor ve rekolteye olumsuz tesirde bulunabiliyor. Tüm bunların ışığında yerel üretim olanakları ile çözüm bulmaya çalışmak büyük önem teşkil ediyor.
Organik atık dönüşümü ulusları özgürleştiriyor
Organik atıkların kaynağında dönüştürülmesi ve nitelikli gübrelerin üretilmesi özellikle kriz zamanlarında ülkelerin tarımsal üretiminin devamı için büyük bir misyon üstleniyor. Özellikle yoğun kimyasal kullanımı sonucu çoraklaşan topraklarda organik madde takviyesi verimi etkileyen birincil unsurlardan.
Atıklara sistematik yaklaşım geliştirmek gerekiyor
Atıklar oluştuğu yere bağlı olarak çok çeşitli olabilse de verimli geri kazanım için bütüncül-sistematik bir yaklaşım benimsemek gerekiyor. Bu yaklaşım da ancak yapılan projeler doğrultusunda elde edilen veri havuzları sayesinde mümkün oluyor. Atığın miktarı, bileşimi ve yıl içindeki dağılımı farklılık gösterse de nihai ürün başarısı izlenilen yol haritası ve perspektifle ilişkili.